Circ cu dragoste – I

Pentru mine nu e o meserie, ca vezi tu domne’, o meserie se invata. Eu pe asta am furat-o”.

Avea 15 ani cand s-a indragostit nebuneste de o fata de la circ, intr-o vara de pe la inceputul anilor ’60. Originar din Almas, un satuc de prin Arad, il tot trimitea ta-su in oras cu fratii mai mari, in vacante, la niste rude. Lucra toata vara cu ziua, pe unde apuca.

 “Nici nu consideram munca, no, era o joaca pentru noi. Dupa aia, cand ne intorceam acasa, imi parea rau ca tata imi cerea banii castigati, zicea ca trebuie sa le dea la unchi ceva ca ne-au tinut atata timp. Dar eu eram mai hotoman! Ascundeam cate ceva in pantofi si ma faceam ca ma duc sa-mi salut prietenii de pe strada si topa repede pe usa”.

Pana intr-o vara cand nu s-a mai intors acasa.

 Pe Adelina a cunoscut-o la furat de mere, se catarasera amandoi pe acelasi gard si pusesera ochii pe niste mere mari si rosii, care miroseau a dulceata.  I-a placut ca era pistruiata si nu mai vazusese fata cu pistrui pana atunci. Zicea ca e din Pitesti, dar nu-si amintea prea bine cum era acolo ca fusese pe drumuri mai toata viata ei. Tatal ei curata custile animalelor, iar mama murise pe undeva prin munti, in urma cu mai multi ani. Nu isi amintea prea bine de ce, ca era prea mica atunci, dar nici nu mai intrebase pe nimeni de asta.

Spunea ca asa isi poate ea imagina o moarte nobila, un sfarsit mai interesant si care sa nu o doara. Daca ma intrebati pe mine, ii era frica de adevar. Avea o lume a ei, o imaginatie d-asta foarte mare, tot timpul nascocea cate ceva si cred ca poate adevarul ar fi rupt-o un pic din farama ei de lume”.

Nu i-a trebuit mult baiatului de circ. Doar vreo doua zambete timide si i-ar fi promis si Luna de pe cer. O tot urmarea prin oras, ii cumpara inghetata ieftina si se furisa in spatele caravanei in fiecare seara, tot spera ca ea sa mai iasa o data, sa-i mai poata vedea ochii. Pentru ea, pentru Adelina, era un copil, cu patru ani mai mic.

Nota: atat intamplarile prezentate, cat si personajele, sunt fictionale. Continuarea saptamana viitoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s